Avantajele termopanelor

2_11De ceva vreme termopanele nu mai rprezinta un lux ci o necesitate. Avantajele oferite de acestea prin comparatie cu geamurile normale in materie de izolatie si sunt net superioare.

Denumirea de termopan s-a integrat cu timpul, numele real al termopanelor fiind geamuri termoizolatoare din PVC. Acestea sunt formate dintr-un ansamblu de doua foi de sticla, intre care este un mediu transparent, de obicei aer sau un alt gaz incolor, foarte bine sigilate. Intre cele doua foi de sticla se afla o bagheta de aluminiu folosita pe post de distantier care etanseaza, formand un mediu foarte bun izolator termic si fonic. Grosimea foilor de sticla este importanta pentru caracteristicile termice ale sistemului, iar distanta dintre cele doua foi este importanta pentru o cat mai buna izolare fonica.

Avantajele tamplariei din PVC :

imbinarea se face prin sudare termica ( la aluminiu se face prin imbinare mecanica) ;

asigura o rezistenta si etansare mai buna ;

nu este afectata de dilatari si contractari la colturi ;

pretul este mai scazut decat la tamplaria din aluminiu ;

sunt mai usor de intretinut in comparatie cu tamplaria din lemn ;

impiedica depunerea prafului (sunt tratate antistatic) ;

nu iau foc decat la temperaturi mai mari de 450°C, dar se autosting ;

nu necesita vopsire sau intretinere prea atenta ;

mentine racoarea vara si caldura iarna ;

rezista la lovire .

Geamurile termoizolatoare din PVC sunt de mai multe feluri :

Low-E (low-emisivity) - stratul de oxizi metalici depus prin procedeu electromagnetic are proprietatea de a reflecta radiatia termica si permite patrunderea energiei solare intr-un grad foarte mare.

Reflexiv - asigura intimitate deoarece nu permite privirilor indiscrete din exterior sa patrunda in casa dumneavoastra datorata unei pelicule ce se depune pe sticla.

Duplex - asigura o protectie antiefractie foarte buna datorita faptului ca este alcatuit din doua sau mai multe foi de sticla.

Colorat in masa - au rol estetic, utilizate in incaperi cu destinatii speciale precum sali de jocuri de noroc, ori restaurante, dar pot fi utilizate si in casa dumneavoastra pentru a oferi o coloristica aparte.

Tipuri de sticla ornament - este folosita in general la geamurile din baie, ofera o alternativa pentru perdele sau jaluzele. Sunt de mai multe tipuri : crizet, screen, mat, etc.

Termopanele au o durabilitate de peste 25 de ani daca sunt intretinute corespunzator, avand posibilitatea schimbari garniturilor si a mecanismelor fara a fi necesara demontarea geamurilor. Totodata, atunci cand se efectueaza o operatie de schimbare a vreunui mecanism nu exista riscul de deteriorare a finisajului.

Termopanele se intretin usor fiind usor de spalat cu apa si substante de curatat. Se recomanda folosirea solventilor organici pentru curatarea lor.