Beneficiile ferestrelor eficiente din punct de vedere energetic
Facturi mai mici la energie.
Amprente de carbon mai mici.
O casa mult mai confortabila: consumul eficient de energie reduce pierderile de caldura prin geamuri si reduce racirea camerei.
Condensare redusa: ventilarea eficienta reduce condensul ce se creaza pe geamuri.
Costurile pentru geamurile eficiente sunt diferite de la casa la casa depinzand de dimensiunile ferestrelor, material si instalator. Ferestrele duble ar trebui sa reziste pentru cel putin 20 de ani.
Pentru o mai buna idee despre cat poti economisi inlocuind geamurile cu unele economice puteti vedea folosind Calculatorul de pe site-ul Federatiei de Ferestre, dezvoltat de Energy Saving Trust.
Geamurile duble au doua bucati de geam cu un spatiu intre ele, in general de aproximativ 16 mm, pentru a crea curenti de aer care tin caldura inauntru. Acest spatiu este uneori umplut cu gaz. Geamurile triple au 3 bucati de geam dar nu sunt intotdeauna mai bune decat cele duble: pentru a allege cele mai eficiente ferestre puteti sa consultati statistica BFRC.
Ferestrele eficiente din punct de vedere energetic au rame din material specific si variaza depinzand de: cat de bine pot opri caldura, ce cantitate de radiatii solare poate trece prin ele, cat de putin aer se poate pierde prin fereastra, etc.
Cand alegem un geam efficient trebuie sa fim atenti la:
Sticla: cea mai eficienta sticla pentru geamurile duble este sticla Low-E. Aceasta contine uneori un oxid metallic pe unul dintre panourile interioare cee ace permite luminii si caldurii sa treaca.
Ce se afla intre cele doua geamuri: cele mai eficiente ferestre pot folosi gaze precum argonul, xenonul sau kriptonul in spatial dintre cele doua bucati de geam.
Distantierele: acestea se afla intre cele doua geamuri pentru a le tine la o distanta anume. Pentru eficienta maxima se recomanda distantierele care contin foarte putin sau deloc metal.
Ramele pot fi facute din:
PVC: ramele din PVC rezista mai mult si pot fi reciclate.
Lemn: ramele din lemn au un impact mic asupra mediului dar cer mentenanta. Sunt uneori folosite in zone in care se cere conservarea locuintelor si a geamurilor originale.
Aluminiu sau otel: sunt subtiri si rezistente si pot fi reciclate.
Composit: sunt facute din cupru si acoperite cu aluminiu sau plastic cee ace reduce nevoia de intretinere si le face mai rezistente.