Capcane la achizitia termopanelor

2_18Cea mai des intalnita greseala facuta de comparatorii de tamparie pvc este achizitia pe baza de pret pe mentru patrat. Vanzatorii priceputi speculeaza aceasta greseala dupa cum se poate vedea in anunturile din ziare si reviste. Cel mai des pretul afisat acolo nu are nicio relevanta pentru ce doriti dumneavoastra sa obtineti:

- preturile mici pe metru patrat se refera doar la ferestre fixe, fara deschidere. Cu exceptia cazului in care va construiti un bunker sau alt adapost antiatomic veti avea nevoie si de ferestre mobile. Pretul unui ochi de fereastra mobil este aproximativ dublu unuia fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde pe langa rama comuna cu un ochi fix si profilul de aripa mobila precum si feronerie (balamale, cremon, placute si zavoare pentru inchidere).

- pretul pe metru patrat nu este seminificativ nici in cazul aceluiasi tip de deschidere. Pretul unui ochi de geam este influentat in mod decisiv de profil si nu de sticla si de aceea preturile pentru ferestre cu suprafata mica sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obtine deci in cazul ferestrelor cu dimensiuni patrate sau apropiata de patrat al caror perimetru sa nu depaseasca 6 metri.

- cel mai adesea pretul afisat nu include TVA, montaj si uneori nici transport, costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavastra, costul final al unei lucrari putand fi sensibil mai mare decat estimarile dumneavoastra bazate pe pretul pe metru patrat capcana. 

Un producator serios de tamplarie nu va va putea spune costul exact decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de dumneavoastra sau masurat de catre reprezentantii sai. In orice alta situatie pretul spus din ochi este unul acoperitor chiar si pentru cea mai dezavantajoasa situatie din punctul de vedere al vanzatorului de tamplarie (este normal sa fie asa deoarece orice firma are drept scop final obtinerea de profit i nu de pierderi). 

Pentru a exemplifica aceasta situatie sa analizam urmatoarele exemple: 

O fereastra de baie cu dimensiuni standard de 60*60 cm are o suprafata de 0.36 m2, un pret aproximativ de 60 € ceea ce duce la astronomica suma de 167 €/m2.

Un ochi fix de 150*150 cm are o suprafata de 2.15 m2, un pret de aproximativ 100 € rezultatul este un pret de 46 €/m2.

Aceeasi deschidere impartita in doua ochiuri de dimensiuni 750*150 cm, amandoua mobile, are o suprafata tot de 2.15 m2, un pret aproximativ de 200 €, deci ne va costa cam 100 €/m2

Cred ca exemplele de mai sus sunt destul de elocvente pentru a convinge ca nu pretul pe metru patrat ese indicatorul ce trebuie urmarit in cazul achizitiei de tamplarie. 

O alta capcana des intalnita este oferia de tamplarie cu nume aparent nemtesc intarit de expresia tehnologie germana, dar in spatele carora se ascund profile produse in diverse tari asiatice la o calitate ce ridica semne de intrebare. Tehnologia germana se refera la tara de origine a utilajelor pe care sunt prelucrate profilele, acasta nu are o legatura prea mare cu rezultatul final, calitatea obtinuta fiind evident direct dependenta de matriile prime introduse in acele utiliaje si de standardele de calitate sub care au fost produse. Nu spune nimeni ca este absolut necesar sa achizitionati tamplarie cu profile cu adevarat nemtesti, dar ar fi totusi indicat sa cunoasteti care este tara de origine a profilelor de tamparie pe care ati dat banii. 

Orice sistem de tamplarie indiferent de tara de provenienta include elemente obligatorii (profile, garnituri, balamale, cremon, mecanism de inchidere), si elemente mai mult sau mai putin optionale (garnituri suplimentare, inchideri suplimentare, armaturi, profile de evacuare a apei). Cand comparati pretul la doua oferte este indicat sa stiti ce profile optionale cuprinde fiecare oferta in pretul afisat.
Am intalnit deseori cazul in care vecini sau prieteni si-au montat tamplarie aparent identica ca marca dar rezultatul a fost foarte diferit, explicatia este simpla si consta tocmai in profilele suplimentare incluse sau nu de diversi producatori in tamplaria livrata. 

Garantia oferita de fiecare producator este relevanta pentu calitatea ferestrelor si usilor pe care acestia le comercializeaza, ea are valoare insa doar daca peste un numar de ani acel producator va mai exista in piata pentru a va rezolva problemele aparute. De aceea o scurta documentare asupra istoricului firmei producatoare si eventual recomandarile altor clienti v-ar putea scuti de o potentiala problema. Piata este plina de producatori ce ofera preturi "bomba", garantii astronomice dar care dupa un an de zile lucreaza in cealalta parte a orasului sub un alt nume, pacalind un alt numar de clienti nestiutori. 

Din cauza faptului ca inlocuira tamplariei cu una termoizolanta presupune costuri ridicate, multi clienti fiind orientati spre produsele ieftine, ignorand ideea ca odata ce montam tamplaria aceasta trebuie sa fie o investitie de cel putin 20 de ani.