Condensul

2_19Condensul poate sa apara pe interiorul ferestrei de termopan, respectiv pe rame. Se vorbeste de formarea apei de condens. Fenomenul nu trebuie confundat cu condensul din spatiul intermediar al ferestrei de termopan care reprezinta un caz rara de defect de executie. Cauzele formarii apei pe geam sau pe rame sunt explicate in acest articol.


In locuinta se produc permanent vapori de apa:

  • din aerul respirat de om: cantitatea zilnica 1-2 litri
  • din gatit : pana la 2 litri intr-o gospodarie de 4 persoane
  • activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) aduc pana la 3 litri intr-o gospodarie de 4 persoane.

 

Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli

  • Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer
  • Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate (sticla LOW E) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit; Un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E), la -10oC in exterior si +20oC in interior, are pe foaia de geam de la interior +17oC, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9oC
  • Montajul termopanelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda)
  • Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior
  • Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.

 

Utilizatorii locuintelor care au termopane noi ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. In cazul noilor termopane, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi). Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta. Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa deschiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.


Condensul apare atunci cand suprafata cladirii (anvelopanta) nu este bine izolata termic si vaporii de apa care o traverseaza se racesc brusc si apare asa numitul "punct de roua, care atunci cand se formeaza in treimea interioara a grosimii peretelui, determina aparitia condensului, si implicit : umezeala, mucegai, etc.
De asemenea, folosirea tapetului lavabil sau a vopselurilor acrilice, sunt solutii care reduc substantial permeabilitatea peretilor (anvelopantei), iar schimburile naturale spontane de aer nu se mai produc. In contextul celor aratate mai sus, pe suprafata interioara a geamului termopan, respectiv a ramelor, poate aparea condensul (altfel, denumit apa exsudata). Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea apei in spatiul dintre geamurile izolatoare. In acest caz, deosebit de rar, este vorba despre un defect de executie, fapt pentru care firmele serioase, (inclusiv firma noastra) acorda garantia de 5 ani de la montare. Intr-un spatiu locuit, se produc in permanenta vapori de apa, din urmatoarele motive: In Aerul respirat de om; Gatit; Baie; Spalat de rufe; Florile din apartament, etc.

Apa se gaseste tot timpul in aer sau sb forma de vapori, iar cantitatea maxima de vapori de apa e in stransa legatura cu temperatura mediului ambiant. Atunci cand aerul e saturat si temperatura scade cu cateva grade, ca de exemplu pe timpul noptii cand o parte din vapori condenseaza pe suprafetele reci din incaperi.