Moduri de a izola casa

2_10Se poate imbunatati fereastra existenta marindu-i rezistenta termica. In acest caz vom mari numarul foilor de geam. In cazul ferestrelor din lemn cuplate sau necuplate se vor adauga la cele doua foi de sticla existente inca doua foi de sticla. E recomanda oua foi pentru a micsora diferenta rezistentei termice dintre partea opaca sau fereastra.

Astfel devine necesară întărirea colţurilor cercevelelor din lemn la care s-au adăugat foile suplimentare de sticlă (cu piese metalice – ex. colţare) pentru a evita deformarea cercevelelor dreptunghiulare. Aplicarea foilor suplimentare de sticlă se realizează prin intermediul unor baghete-distanţier din lemn cu secţiune redusă (7×7 mm, 10×10 mm). 

Foile de sticlă suplimentare vor închide un strat de aer (unul sau două) care va participa la izolarea termică suplimentară a ferestrei. Rezistenţa termică suplimentară va creşte cu pînă la 50%. La reabilitarea ferestrelor trebuie avut în vedere şi gradul de etanşeitate al acestora (infiltraţii de aer ce realizează ventilarea naturală şi permanentă a încăperilor). 

Primul pas este reprezentat de apropierea performanţelor termice ale suprafeţelor vitrate la cele ale suprafeţelor pline. Reabilitarea termică a cercevelelor trebuie să ţină cont de următoarele aspecte: 

revizuirea tîmplăriei existente prin îndepărtarea şi completarea părţilor degradate sau după caz înlocuirea completă a ei, verificarea sistemului de fixare şi închidere, refacerea cordoanelor de chit sau utilizarea baghetelor din lemn; 

utilizarea unei foi sau două de geam cu o grosime de 4 mm (recomandat spre golul existent între cercevele pentru a nu afecta estetica tîmplăriei); 

utilizarea unei baghete – distanţier cu o lăţime variabilă astfel încît distanţa între foaia de geam existentă şi cea nouă ce se va monta să fie de 7-10 mm; 

utilizarea unor cecevele – baghetă care să fixeze şi să încadreze foaia nouă de geam; 

etanşeizarea între toc şi cercevele utilizînd un material care poate fi presat (burete autoadeziv, bandă autoadezivă, folie din poliuretan expandat lipită cu aracet), în cazul în care apar curenţi de aer (schimburi de aer cu intensitate mare) între exterior şi interior, inconvenient ce se datorează uscării în timp a lemnului, calităţii lemnului, variaţii mari de umiditate, execuţiei defectuase a tîmplăriei; 

Eetanşeizarea între toc şi perete prin injectare de spumă poliuretanică (a se folosi distanţieri care să preia presiunea pe care o exercită spumă poliuretanică prin expandare asupra tocului), inconvenient ce se datorează pe lîngă cele enumerate mai sus şi montării defectoase a tîmplăriei în golul de fereastră (nu s-a folosit o hidroizomaţie eficientă sau lipsa acesteia, existenţa unui spaţiu mare între tîmplărie şi golul de fereastră ce ar fi trebuit să fie umplut cu termoizolaţie, neprotejarea tocului de fereastră pe exterior împotriva insectelor şi a umidităţii).

 

Imbunatatind rezistenta termica a ferestrei vom economisi combustibil in cazul centralelor de apartament sau vom mari confortul in cazul distributiei centralizate.