Sfaturi pentru a scapa de tantari

2_23Asa cum se stie deja, tantarii prefera zonele bogate in umezeala care au surse de apa si multa vegetatie. Daca locuiti la curte cu siguranta aveti probleme cu ei. Exista cateva optiuni pentru a ii tine la distanta de dumneavoastra nu ar fi totusi ideal daca ati reusi sa ii si impiedicati sa se inmulteasca.

Pranav Agarwal se pare ca a gasit o astfel de solutie ingenioasa, un dispozitiv solar care costa doar 10 dolari si care impiedica aceste insecte sa isi mai depuna ouale. Principiul de functionare este unul ingenios, dar extrem de simplu si consta in crearea unor curenti de aer la suprafata apei. Din cauza acestor curenti femelele nu se mai pot aseza la suprafata apei si nu isi mai pot depune ouale in acea zona.

Aceasta piedica este cat se poate de serioasa pentru tantari, acestia fiind obisnuiti sa depuna pana la 400 de oua in ape statatoare. In plus, larvele de tantari au nevoie sa se mentina la suprafata apei pentru a putea respira, micii curenti creati de dispozitivul alimentat cu energie solara fiind o amenintare serioasa pentru reproducerea lor.

Scopul inventiei este de a forta aceste insecte sa isi schimbe zonele de reproducere si sa reduca practic incidenta bolilor pe care le transmit tantarii. Plasat la suprafata unei surse de apa, acesta produce bule de aer la intervale regulate de timp, astfel incat sa existe in permanenta cercuri (mici valuri), pe o suprafata de pana la doi metri.

Totul se rezuma la o pompa de aer si un acumulator care se incarca cu energie solara. Inventia a fost deja testata intr-o piscina de mici dimensiuni, unde a reusit sa elimine aproape in totalitate populatia de tantari in aproximativ o saptamana.

Agarwal subliniaza importanta inventiei sale amintindu-ne ca in lume se aloca anual peste sase miliarde de dolari pentru tratarea malariei. El spera ca intr-un viitor apropiat acest dispozitiv extrem de ieftin si de usor de folosit sa devina o obisnuinta si sa aduca beneficii majore in viata tuturor.

E adevarat ca tantarii sunt suficient de versatili incat sa se plieze la orice sursa de apa, chiar si atunci cand apa se aduna intr-o mica groapa in noroi. Cu toate acestea toate metodele prin care ii putem este eficienta.